Friday, February 5, 2010

Ketulusan Untuk Dia dan Ketakutan Jika Tiada Kesempatan Itu.


Bila terlihat gambar-gambar kau di Facebook.
Terasa sangat tenang dengan hanya melihat bibir kau yang sentiasa tersenyum.
Sangat comel!
=D

Ketika orang lain sibuk post status mereka yang kelam-kabut.
"Nak pergi Melaka lah NGEK!" "Hari ini hujan di ketiak (peluh laa)." "Tunjuk perasaan di Uganda."
dan bla bla bla.
Tapi kau tidak.
Kau hanya post status berkaitan dengan makan sahaja.
"I have a sudden craving for Choc Cake and Spaghetti Carbonarra now!" dan "Kebulur~~~"
Aku tertawa kecil melihat segala posting kau di situ.
Makan makan makan.
Tak gemuk gemuk jugak!
Haha.
xD


Bila SMS,
Aku selalu tersenyum membaca ayat-ayat kau.
Walaupun tidak seberapa panjang tapi aku teramat menghargainya.
Kau juga tetap balas kembali walaupun sibuk dengan kerja dan lain-lain komitmen lagi.
Aku tak kisah.
Dan tak pernah risau.
Kalau kau tak balas pun aku faham mengapa.
Mesti ada benda yang perlu kau utamakan dulu.
Jangan risau ya!
Aku tetap setia pada kau.
Dan hanya engkau.
^_^


Tapi,
Aku semakin hari semakin risau.
Risau jika sudah sampai masanya jasadku menafikan roh.
Risau jika tidak sempat untuk aku hidup di dunia ini untuk setia kepada kau.
Risau jika tidak sempat untuk aku menyayangi kau.
Risau jika tidak sempat aku membina rumahtangga bersama kau.
Risau jika aku tidak dapat membahagiakan kau.
Risau jika aku tidak dapat melihat senyuman kau lagi.
Risau jika tidak lagi dapat merasa sentuhan lembut dari kau.
Risau seandainya aku terpaksa pergi dengan tiba-tiba.

Ya Allah.
Aku memohon kepada-Mu Ya Allah.
Ampunilah dosa-dosa kecil dan juga dosa-dosa ku yang besar.
Sesungguhnya Engkaulah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.
Panjangkanlah umurku.
Murahkanlah rezekiku.
Kau berikanlah petunjuk untuk mencari cinta dari-Mu sebelum aku mencari cinta di kalangan manusia.
Sesungguhnya cinta-Mu adalah cinta yang teragung Ya Allah.

Ya Allah.
Ampunilah dosa-dosa arwah bapaku selama dia masih hidup.
Kau tempatkanlah dia di kalangan orang-orang yang soleh dan beriman.

Ya Allah.
Benarkanlah juga untuk aku hidup sehingga aku mampu membalas jasa Ibuku Ya Allah.
Sesungguhnya pengorbanannya sangat besar.
Dialah wanita yang paling kuat yang telah membesarkan aku bagai menatang minyak yang penuh selama sepemergian arwah bapaku.

Ya Allah.
Benarkan aku mencintai seorang manusia kerana cintanya kepada-Mu Ya Allah.
Benarkan aku menyayanginya juga kerana sayangnya kepadamu Ya Allah.
Dia manusia yang lembut dan baik budi pekertinya.
Benarkan aku menyunting cintanya dan setia kepadanya seorang sahaja.
 Benarkanlah aku untuk membahagiakan dia.
Dan benarkan aku untuk bersama dengannya.
Tetapkan hati aku untuk melindungi dia dari segala perbuatan keji dan mungkar.
Dan izinkan aku bersama-sama berjalan dengannya di jalanan yang indah di dunia ini dengan rahmat dan keredhaan-Mu Ya Allah.

Ya Allah.
Sesungguhnya Engkaulah Maha Agung dan Maha Melindungi.
Amin Ya Rabbal Alamin.


credits to RainDropMemory for the beautiful drawings
also credits to bramLeech for the rainy day drawing

19 comments:

izryn halim said...

entry awk vikin mata saya basah la...huhu. sedey je. btw, teruskn setia dengan dye sorg je. k?

f i d o z |graphs| said...

eh janganlah.
awak cool je k.
^_^

insyaAllah.
hanya untuk dia sahaja.
;)

btw thx izryn~

enyheartsdiamond said...

touching siot!kalah sinetron i :)

aleen adela akoo ^_* said...

amin... ;)

f i d o z |graphs| said...

@eny - eh taklah. sinetron u lagi besh kowt. i nak bace sampai abes tp selalu tak berkesempatan. =(

@aleen - amin. ;)

~~dieylah~~ said...

tetibe ingt org rmh sgt2..huk3..
insyaAllah Tuhan pasti bg ms utk awk hdup bsma seseorg yg ikhlas awk syg..

f i d o z |graphs| said...

thx dieylah~
insyaAllah. ;)

Nazatul shima said...

emm..stay loyal to ur spouse ok? jgn risau..insyaallah..xde pape jadi..

f i d o z |graphs| said...

insyaAllah shima.
hanya setia utk dia sahaja.
^_^

tapi kite still taktau kan.
manalah tau kalau ari ni atau besok saya terpaksa pergi dulu.
bkn mintak tapi kena jugak fikir.
hurm.
=(

izryn halim said...

aha....kene pk ape yg kite xtau bile blaku kn??? tp byk2 la doa. Sebab Allah slalu dengar doa umat-Nya. kalao doa kite ikhlas, sunguh2, insyaAllah Tuhan perkenankn. hehe....i da bley tuka profession skg. jd motivator plk. boley??

f i d o z |graphs| said...

insyaAllah izryn.
saya cube ye.
^_^

a'ah la.
awk memang leh tuka profesion.
sebagai permulaan jadi cikgu kaunseling kat sekolah.
good luck.
haha.
;)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

uit.


kamoo curank ngan kitew. wuwuwuwuuw~

f i d o z |graphs| said...

eh mana ada lorh.
saya tetap setia apa sama cik lolly.
takmo merajuk lagi eaa?
xD

enyheartsdiamond said...

fidoz-dun wery..i compile setiap episod kat side bar sebelah kiri :D

*hey..da idea yg budi berusaha keras tu great..tp skrg susah nak jumpa lelaki yg seperti dibayangkan..stick to my story je lah..

o myb u boleh buat cerita pasal status tu for the next entry.. :D

enyheartsdiamond said...

collaborate???y n0t!!!my pleasure <3
tp let me finish dis story dulu ok? :D

enyheartsdiamond said...

thx 4 ur support..sementara tu..u bole amek isi2 cerita i yg boleh diubah suai utk menuju ke jalan cerita yg lain :D

miss lolly a.k.a luvfareda said...

ahaks.

majoks ngeeeeeeeeeeeeee

f i d o z |graphs| said...

lorh majuk nape cik lolly?
kite setia la kat kamu!
hoho. ^o^

Irine Nadia MaRceLLo said...

huhuhu.entry nih bisa buat mata bertakung nih!! huhu